Συνέντευξη της Μαρίνας Καραφά

Συνέντευξη της Μαρίνας Καραφά

22/10/2021 - 18:16

Συνέντευξη στη Λαμπρινή Γιαννούτσου

 

Η "Πολιτιστική Επικοινωνία" συνομίλησε με τη θεατρολόγο και σκηνοθέτιδα Μαρίνα Καραφά σχετικά με το επετειακό δρώμενο που παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με τίτλο “Ελληνική Νομαρχία” του ΑΝΩΝΥΜΟΥ στις 23 Οκτωβρίου 2021 στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στις 6μ.μ. καθώς και τη συνεργασία της με τον ηθοποιό Γιώργο Γεροντιδάκη. 

 

  • Πότε ξεκίνησε η μεγάλη σας αγάπη για το θέατρο;

Ξεκίνησε από τη μέρα που γεννήθηκα γιατί μεγάλωσα με μπαμπά ηθοποιό, μέσα στο θέατρο. Ήθελα από μικρή να γίνω ηθοποιός, τελικά περασα κάπου αλλού για σπουδές, το ξέχασα, παντρεύτηκα, έκανα παιδιά αλλά αυτό με έτρωγε μέσα μου και έτσι κατέληξα να δώσω κατατακτήριες στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στη Πάτρα όπου και αποφοίτησα. Αργότερα έκανα και μεταπτυχιακό στη Πολιτιστική Διαχείριση στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έτσι συνεχίζεται η ζωή μου να περικλείεται από θέατρο. 

 

  • Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο;

Το θέατρο για μένα είναι η ψυχοθεραπεία μου, η εκτόνωση μου, η μεγάλη μου αγάπη. Δε μπορώ να φανταστώ αυτή τη κοινωνία και αυτό το κόσμο που ζούμε χωρίς το θέατρο. Από πολύ μικρή ηλικία το χρειαζόμαστε και το έχουμε ανάγκη για όλη την υπόλοιπη ζωή μας. Είτε δουλεύουμε γι αυτό είτε συμμετέχουμε σε αυτό. 

 

  • Είστε θεατρολόγος και έχετε σκηνοθετήσει αρκετές παραστάσεις.Υπάρχει κάποια παράσταση που θα θέλατε να σκηνοθετήσετε και με ποιούς ηθοποιούς θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Είναι πάρα πολλές... Είναι και παραστάσεις που έχω δει και που έλεγα ”Θα ήθελα να την έχω σκηνοθετήσει” αλλά είναι και πολλά έργα που διαβάζω και ονειρεύομαι να τα σκηνοθετήσω κάποια στιγμή. Γενικότερα, έχω μια αδυναμία στο αρχαίο θέατρο στη κωμωδία και στη τραγωδία. Και λόγω σπουδών είχαμε μια εξειδίκευση στο αρχαίο δράμα.  Το όνειρό μου, είναι να σκηνοθετήσω μια κωμωδία ή μια τραγωδία. Όσον αφορά τους ηθοποιούς δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχει επικοινωνία, να “ερωτευτεί” ο ηθοποιός τον σκηνοθέτη και ο σκηνοθέτης τους ηθοποιούς.

 

  • Η σκηνοθετική σας ματιά που θα επικεντρώνεται στο δρώμενο  με τίτλο “Ελληνική Νομαρχία”;

Είναι τόσο δυνατό κείμενο που αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει γραφτεί το 1806 θα υπθέσει ότι γράφτηκε ΄΄ωρα, στην Ελλάδα του 2021. Έχει τρομερή δύναμη το κείμενο από μόνο του. Μετά, στην απαγγελία του υπέροχου ηθοποιού και γενικότερα στη σκηνική του παρουσία. Στην έμπνευση που μου έδωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής που δε σταματά να με εκπλήσσει με την ευφυΐα, την ευαισθησία, τις ιδέες του σαν άνθρωπος και σα σκηνοθέτης. Ο χώρος, η σκηνική εγκατάσταση η οποία είναι μια εκπληκτική δημιουργία από την εικαστικό Νάντια Σκορδοπούλου αλλά και στη συμμετοχή που έχουμε από τη μικρή Μαριέτα Μπελεβώνη, η οποία είναι ένα χαρισματικό παιδί με “σκηνικό εκτώπισμα”.

 

  • Τι αποτελεί για εσάς πρόκληση σε αυτό το έργο; Γιατί, τα κείμενα είναι ιδιαίτερα καθώς καυτηριάζουν αλλά και εξυμνούν την ελευθερία.

Καυτηριάζουν τη κοινωνική ανισότητα, το ιερατείο της εποχής που γράφτηκε, τη τυραννία, το χρήμα. Όμως, τονίζει τη σπουδαιότητα της μόρφωσης του ανθρώπου. Είναι ένα ελληνοκεντρικό κείμενο, εμβληματικό, εθνικής αφύπνισης.

 

  • Είναι δύσκολο έργο για εσάς από σκηνοθετικής άποψης; Να αντλήσετε τα βασικά στοιχεία του κειμένου αποδίδοντάς τα με σαφήνεια στο κοινό;

Είναι 256 σελίδες και η δυσκολία που είχα ήταν να επιλέξω από αυτές τις σελίδες κάποια αποσπάσματα. Ήθελα να τα βάλω όλα. Δε ξέρεις τι να πρωτοβάλεις και τι να αφήσεις. Αυτή ήταν η πρώτη δυσκολία γιατί είναι ένα υπέροχο κείμενο, καλογραμμένο, είναι σε μορφή επιστολών και είναι χωρισμένο σε διάφορα μέρη. Αυτή ήταν η δυσκολία μου, παρόλο που είναι στη καθαρεύουσα, είναι τόσο απλή η γλώσσα του και δεν το έχουμε πειράξει καθόλου αυτό, για να τονίσουμε το πόσο επίκαιρο είναι. Παρόλο που είναι γραμμένο πριν τόσα χρόνια και στη καθαρεύουσα.

 

  • Πως είναι η συνεργασία σας με τον Γιώργο Γεροντιδάκη;

Ο συνδετικός κρίκος της συνεργασία είναι ο Νίκος Καραγιώργος γιατί ο Γιώργος Γεροντιδάκης είναι ένας πολυάσχολος ηθοποιός, που παίζει σε καθημερινό σήριαλ κεντρικό ρόλο. Γενικότερα, στο θέατρο είμαστε ευέλικτοι. Σε συνεννόηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή και αυτός με τη σειρά του με τον ηθοποιό, υπάρχει εξαιρετική επικοινωνία και συνεργασία. Γενικά δεν υπάρχει καμία δυσκολία. Όλα βαίνουν καλώς.

 

  • Άρα οι πρόβες έχουν γίνει διαδικτυακά;

Οι πρόβες έχουν γίνει τμηματικά. Άλλες πρόβες έχουν γίνει στην Αθήνα και άλλες στο Αγρίνιο. Όμως είμαστε ενωμένοι σε μια παράσταση, σε μια περφόρμανς, σε ένα δρώμενο. 

 

  • Πώς νιώθετε για την επανέναρξη των θεατρων που μετά από τόσο καιρό ήταν κλειστά λόγω πανδημίας;

Εύχομαι και ταυτόχρονα τρέμω να μην ξανά κλείσουμε. Αυτά τα δύο τελευταία χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Προσωπικά με επηρέασε και στη ψυχολογία και στη σωματική μου υγεία και η έλλειψη δυνατότητας να δουλέψω πάνω σε αυτό που αγαπάω πολύ, που με κάνει καλό και υγιή άνθρωπο.

 

Search the website

Connectome Projects

News