΄΄ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ΄΄

΄΄ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ΄΄

30/08/2021 - 23:30

 

Της Σοφίας Αλμπάνη

 

Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, παραμένει εδώ και 9 χρόνια πιστή στο στόχο της υλοποιώντας εκθέσεις και δράσεις καλλιτεχνικού χαρακτήρα, που απευθύνονται στο φιλότεχνο κοινό της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Τόσο η μόνιμη συλλογή έργων τέχνης που διαθέτει, όσο και το πλούσιο υλικό από δωρεές ή από δανεισμό, που εκτίθενται κατά συχνά χρονικά διαστήματα, εκπροσωπούν και αναδεικνύουν επάξια τη φιλοσοφία και την υψηλή αισθητική της. Παράλληλα εμπλουτίζουν τον χώρο με έργα μεγάλων καλλιτεχνών αλλά και σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων προάγοντας  τη σπουδαιότητα της τέχνης σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Γιατί η τέχνη έχει ένα μοναδικό τρόπο να εξευγενίζει την ανθρώπινη ψυχή. 

 

 Αυτή την περίοδο η Δημοτική Πινακοθήκη τιμά τη μνήμη του Κωσταντίνου Χατζόπουλου, μιας πολυσύνθετης προσωπικότητας που γεννήθηκε στην πόλη μας ανοίγοντας νωρίς τα φτερά του από το μικρό τότε Αγρίνιο. Η ζωή του  Κ. Χατζόπουλου, ήταν γεμάτη ταξίδια, ενεργή ενασχόληση με την πολιτική, πολύ ποίηση, θέατρο και πολλές ακόμη πρωτόγνωρες εμπειρίες για την εποχή, ξετυλίγεται με ζωντανό τρόπο στον εκθεσιακό χώρο. Οι φωτογραφίες, οι προσωπογραφίες και τα προσωπικά του αντικείμενα που παραχώρησαν απόγονοι της οικογενείας του, συλλέκτες και ιδρύματα, αφηγούνται γλαφυρά τον βίο του ποιητή. Παρά το σύντομο πέρασμα του από τη ζωή, κατάφερε να αφήσει ένα αξιόλογο έργο και να χαρακτηριστεί ως ανανεωτής της νεοελληνικής λογοτεχνίας καθώς και ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Ο Κ. Παλαμάς έγραψε για τον ίδιο <<Φύση και σκέψη, εικόνα και ιδέα, στίχος και ρυθμός, αξεχώριστα σχεδόν. Και η αρμονία αυτή οδηγεί στην απλότητα, όμως απλότητα, κάθε άλλο παρά απλή>>! Περισσότερες γνώσεις για το έργο και τη ζωή του ποιητή, στοχαστή και συγγραφέα μπορεί να αποκτήσει κανείς και από το αναμνηστικό λεύκωμα που εξέδωσε ο Δήμος Αγρινίου " ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - Ένας κοσμοπολίτης συγγραφέας", το οποίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της πόλης. 

 

  Όσον αφορά την έκθεση, έπειτα από το αμείωτο ενδιαφέρον του κόσμου, θα παραταθεί έως και στις 15 Οκτωβρίου τηρώντας πάντα τον επιτρεπτέο αριθμό επισκεπτών παράλληλα με τα κατάλληλα μέτρα που απαιτούνται για τη αντιμετώπιση του Covid-19. Ωστόσο για το κοινό που δεν έχει τη ευκαιρία να την επισκεφθεί από κοντά παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα εικονικής περιήγησης μέσω της ιστοσελίδας της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου. (https://www.dipinag.gr/pinakothiki_new/). 

 

Πηγή:

Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου - Municipal Art Gallery of Agrinio   

 

 

 
 


 

Λεύκωμα " ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - Ένας κοσμοπολίτης συγγραφέας"
Φωτογραφία από τον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου
Φωτογραφία από τον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου

Search the website

Connectome Projects

News